Untuk merasa garam dalam masakan memang menjadi masalah terutama jika anda berpuasa. Bagaimana cara terbaik untuk mengatasi masalah? Caranya adalah dengan meletakkan kuah di atas jari anda. Jika kuah itu tidak meleleh ia menandakan masakan anda cukup masin tetapi jika jari anda merasa perit ini menandakan masakan anda terlebih garam. Cubalah..
Thursday, December 13, 2012
Thursday, October 18, 2012
Petua sembuhkan kurap
Asah ibu kunyit di buntut pasu dan campurkan sedikit kapur sirih. Sapukan air asahan pada kurap, lakukan beberapa hari hingga sembuh.
Wednesday, July 25, 2012
Kalau ada kenduri biasanya guna kawah atau periuk yg besar kan.. biasanya akan gunakan kayu api sebagai bahan bakar.. hasilnye bontot periuk akan jadi hitam dan susah nak cuci.. kalau nak senang dicuci, cubalah cara ini.. Lumurkan kapur sirih di buntut periuk sebelum digunakan untuk memasak. Ia akan memudahkan kerja-kerja membasuhnya selepas digunakan.
Wednesday, July 11, 2012
Untuk menanggalkan kesan kotoran ink/dakwat dari pakaian, mula-mula letakkan ubat gigi (tak kira lah colgate ke, darlie, etc) pada kesan itu dan gosokkan dengan tangan.. kemudian, biarkan ubat gigi itu kering dengan sendirinya.. selepas itu, cucilah pakaian itu.. kalau dakwat masih ada ulang sekali lagi langkah2 di atas. Selamat mencuba!
Tuesday, May 22, 2012
Nasi berbau hangit ni terjadi jika kita masak secara manual (tak guna periuk nasi elektrik).. Kadang-kadang kerana kelalaian kita, nasi yang dimasak boleh menjadi hangus dan berbau hangit. Kerana Jangan bimbang, terdapat cara utk menghilangkan bau hangit ini.. Caranya, ambil pucuk daun pisang, masukkan ke dalam periuk nasi dan tutup semula rapat-rapat. Insya-Allah bau hangit akan berkurangan.